dimarts, 29 d’abril del 2014

Participem a la revista de la ZER Francolí; versió definitiva de l'article


Benvolgudes famílies, aquest és l'article que hem realitzat entre la junta i la comissió de participació i formació, per a la nova revista Pica-roca de la ZER Francolí. A la revista en paper, per una errada, s'ha publicat una versió inacabada... i la que publiquem al bloc és la definitiva. Disculpeu les molèsties.

***


Amb la participació de les famílies... hi guanya tothom!!!

Vincular-nos amb l'escola és poder aportar el nostre granet de sorra als nostres infants i a la nostra escola, però des d'una mirada més amplia també és aportar el nostre granet de sorra a l'entorn més proper; al poble... i en definitiva a la nostra societat.

L'AMPA és una eina per a que les famílies ens organitzem i posem en comú la nostra veu; un veu que després podem utilitzar per a participar d'una forma més real i significativa dins la comunitat educativa, ja sigui a nivell formal (consells escolars i reunions) com a nivell informal. Implicar-nos a l'AMPA, doncs, és potenciar la cultura participativa, potenciar el sentiment de pertinença, ampliar la mirada cap a l'interès col·lectiu, i aprendre a organitzar-nos de forma col·lectiva. Implicar-nos a l'AMPA és també una eina per a canalitzar idees, inquietuds, desacords, conflictes... per així poder concretar propostes reals i factibles i trobar solucions de forma conjunta (de manera que no es quedi tot en els passadissos, en el nostre cas, al parc).
Des d'aquesta mirada, podem dir que la tasca de l'AMPA no només és redueix a organitzar festes (tasca que no deixa de ser molt important i divertida!!!) sinó que des de l'AMPA també organitzem serveis com les activitats extraescolars i el casal d'estiu, ens coordinem amb entitats com la FAPAC (Federació d'Associacións de Mares i Pares d'Alumnes de Catalunya) o altres AMPE's. Participem en projectes com “famílies amb veu” i “Clau d'èxit” (informació que podeu trobar més desenvolupada en el nostre blog). També podem engegar iniciatives conjuntes amb l'escola com el “construïm escola”, o com la possibilitat de projectar conjuntament la futura ampliació del pati. I també ens podem implicar amb necessitats de l'escola; junts (escola, EMD i famílies) hem aconseguit un ferm compromís del Departament d'Ensenyament per a arreglar les humitats.

Existeixen llibres i estudis* que conclouen que la participació de les famílies a l'escola millora els resultats acadèmics, les relacions pares-mares/fills-es, incrementa la satisfacció del professorat, incrementa la motivació de l’alumnat, potencia la participació de les famílies en la governança del centre, potenciant alhora la democratització de la institució escolar i enriqueix la dinàmica del centre millorant el funcionament i la qualitat educativa.

En uns moments com els que estem vivint, en que les lleis caminen en la direcció inversa a facilitar la participació de tota la comunitat educativa en la gestió de l'escola (per exemple la LOMCE), potser cal posar més energies per a continuar generat una cultura de participació que enriqueixi les relacions entre mestres, infants i famílies, que ens permeti practicar la corresponsabilitat en la governança de l'escola que, en definitiva te a veure amb compartir la responsabilitat de l'aprenentatge i el creixement dels nostres infants. Potser cal posar encara més energies per a que famílies, mestres i EMD ens trobem en un marc de valoració i reconeixement mutu per a poder compartir el poder de la presa de decisions en tot allò que afecta a l'escola.

El fet de ser una escola reduïda, d'unes 40 famílies aproximadament, es tradueix en que aquesta participació de la que estem parlant, pugui ser molt fàcil i alhora molt enriquidora perquè qualsevol petit gest, és un gran pas cap a la millora de tot plegat. Estem convençuts/des de que tots i totes les que formem part de la comunitat educativa, intentem aportar el millor de cada un/a de nosaltres per aconseguir que tot plegat rutlli el millor possible... pose-m'ho doncs sobre una mateixa taula, per a que la construcció de l'escola que volem, sigui conjunta!!!

la Junta de l'AMPA i la Comissió de Participació i Formació

* ínforme nº44 de la Fundació Jaume Bofill titulat “Més que un gra de sorra. Les Associacions de Mares i Pares d’Alumnes (AMPA) a Catalunya”

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies per participar!!