dimecres, 27 de novembre del 2013

La FaPaC alerta que més de 17.000 nens i nenes, el 40% dels escolars, han quedat exclosos de les beques menjador


  • Els ajuts només cobreixen les necessitats d'un 10% d'alumnat en risc d'exclusió social.
  • La lamentable gestió de les beques s'uneix a un pressupost insuficient (34 milions d'euros) i a la manca de celeritat per atendre els nens necessitats.
Us informem que la FaPaC vam fer una roda de premsa el passat 13 de novembre per denunciar públicament que al 43% dels 40.774 nens i nenesque han sol·licitat una beca menjador per aquest curs 2013-2014 se'ls hi ha denegat, és a dir, a 17.403 escolars a tot Catalunya. Aquesta denúncia ha estat possible gràcies a les valuoses informacions que les AMPA com vosaltres ens heu facilitat i a les dades dels consells comarcals que hem recollit per elaborar un Informe beques menjador que podeu consultar a través d'aquest enllaç: http://www.fapac.cat/webfm_send/2685
Per territoris, al Gironès el 30,98% de sol·licituds s'han denegat, al Segrià el 48,29% i al Tarragonès el 59,68%. A les comarques barcelonines, les comarques amb més ajuts denegats són: Bages (53,69%), Vallès Oriental (52,98%), Vallès Occidental (48,46%), Anoia (48,03%), el Baix Llobregat (39,9%).
La FaPaC ha alertat que aquestes dades són preocupants i inadmissibles, més encara després d'escoltar el compromís del govern de la Generalitat d'atendre les necessitats alimentàries de tots aquells alumnes en situació de pobresa i amb dèficit d’alimentació.
L'anunci de la conselleria d'Ensenyament ha quedat en paper mullat mentre que la situació continua sent crítica per a milers de nens i nenes que no tenen garantit l'àpat del menjador escolar i que continuen desatesos. Les 23.371 beques concedides fins ara són del tot insuficients: només prop del 10% dels escolars en risc d'exclusió social tenen cobertes les seves necessitats a través d'aquest ajut.
La FaPaC ha reclamat públicament als consells comarcals i a Ensenyament lamàxima transparència i celeritat en aquest tema, ja que és inadmissible que dos mesos després de l'inici de curs encara no s'hagin fet públiques totes les resolucions dels ajuts ni s'hagin revisat les peticions denegades.
El retard en els pagaments de la Generalitat corresponents a beques menjadors és un altre dels greus problemes que es repeteix cada curs i que és necessari resoldre. En la majoria dels casos, les AMPA i els ajuntaments estem avançant els diners per tal de garantir el funcionament dels menjadors a les escoles.
Des de FaPaC proposem com a alternativa de gestió de les beques que sigui l'Agència Tributària -que té les dades de les famílies amb necessitats socials- qui s'encarregui de pagar les beques un cop detecti menors en situació de risc d'exclusió social i no, com passa ara, obligar les famílies, els consells comarcals i les escoles a marejar tones de paper amb dades que en la majoria de casos la mateixa administració ja coneix i que evidencia una mala gestió dels ajuts.
La federació fa una crida a treballar de manera conjunta i coordinada entre les diferents administracions -local, Generalitat i estatal- en les seves àrees de benestar social, d'educació i de salut, i que tingui present la feina que fa el tercer sector en aquesta àrea per tal d'aconseguir una política harmònica. L'administració ha de ser qui detecti les necessitats, posar-hi recursos i cobrir-les i no, com ara, esperar a què les famílies necessitades demanin l'ajut, ja que moltes vegades aquesta demanda no es produeix per diverses raons.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies per participar!!